Ruimte

Van de Aarde tot in een Hoge Omloop:

Een Europese oplossing voor zware vracht- & passagiersraketten

| WAAROM


Europa heeft een leidende positie in de wereld wat betreft het lanceren van kleine satellieten, zoals cubesats, microsats, smallsats en stelsels/constellations. Echter, wat betreft het lanceren van zware vrachten, of zelfs bemande vluchten, zijn de ruimteprogramma's van Europa echter nog áltijd totaal afhankelijk van buitenlandse (niet-Europese) lanceersystemen.


Er bestaan een aantal bedrijven in Europa die zich specialiseren in het lanceren van kleinschalige raketten met een laag gewicht. Daarentegen wordt de markt voor zware en grootschalige ruimtevaart op dit moment gedomineerd door de JAXA uit Japan (voor vrachtvervoer) en Roskosmos uit Rusland (voor bemanningen), op de voet gevolgd door Amerikaanse bedrijven zoals SpaceX, Northrop-Grumman en Virgin.


Zelfs nu, wanneer astronauten van de ESA de ruimte in worden gelanceerd, gebeurt dit meestal aan boord van een Russische Sojoez-capsule, gedragen door Russische Energia-raketten, gelanceerd van de Russische Baikonoer-ruimtehaven.


Tegelijkertijd zijn Amerikaanse bedrijven op privébasis al functionele lanceersystemen voor bemanningen (zoals Crew Dragon) en ook grootschalige lanceersystemen (zoals de Super Heavy/Starship-combinatie) aan het ontwikkelen, terwijl nieuwe spelers (zoals China en India) ook al hun eigen raketsystemen hebben ontwikkeld die hen in staat stellen om menselijke passagiers de ruimte in te tillen.


Verder zijn zowel de Amerkaanse, Russische, Chinese en Emiratische ruimteagentschappen nú plannen aan het ontwikkelen en uitvoeren om de mensheid terug naar de Maan te voeren; en verder naar Mars. Hierbij horen het orbitale maanstation Gateway en het langeafstandsruimteschip Orion, maar ook een Chinees-Russisch "internationale" maanbasis. Het politieke leiderschap van Europa (laat staan van Nederland en België) heeft op dit moment echter géén eigen plannen op dit gebied, aangezien wij bang zijn om grote ideëen te denken, om grote dromen te dromen en om op wereldniveau te concurreren. Op nationaal beleidsniveau wordt dit kleinschalig denken nogmaals bevestigd: De Nederlandse Stichting RuimteOnderzoek (SRON) heeft zich toegelegd op het ontwikkelen van satellieten voor de ESA, het Belgische Instituut voor Ruimteaeronomie (BIRA) concentreert op aardobservatie d.m.v. kleinschalige satellieten, terwijl het nut van de Netherlands Space Office (NSO) eigenlijk onbekend is.


De huidige focus van Europa op kleinschalige operaties betekent dat wij het risico lopen om de capaciteit te verliezen om op onafhankelijke basis Europese astronauten de ruimte in te kunnen sturen, wat echter recht tegenover het huidige Europese doel staat om "strategische autonomie" in de ruimte te bereiken.


Dit is waar SCHRAMA RUIMTE actief is: Omdat geen ander Europees bedrijf of agentschap bereid is gebleken om de uitdaging aan te gaan om private bemande ruimtevaart te ontwikkelen, is SCHRAMA RUIMTE begonnen om concepten voor orbitale lancering te ontwikkelen, die bedoeld zijn om Europa in staat te stellen om zowel zware vrachten als bemande vluchten in een hoge baan om de Aarde te tillen.


SCHRAMA RUIMTE is een initiatief door Erik Schrama: Ik ben niet alleen van plan om de markt aan te spreken door de huidige leemte te vullen die er in de Europese markt voor zware draagraketten bestaat; maar meer dan dat nog wil ik ervoor zorgen dat wij Europese voeten (en bij voorkeur Nederlandse en Vlaamse) op het oppervlak van de Maan en Mars op de grond krijgen.

| WAT


Om het huidige Europese gebrek aan strategische autonomie op te lossen wat betreft onze onafhankelijke toegang tot de ruimte, zijn wij een innovatief concept aan het ontwikkelen voor een zwaar draagsysteem dat in staat is om zowel zware vrachten als passagiersmodules te dragen.


Op dit moment ontwikkelen wij de volgende concepten in 4 verschillende ontwikkelingsfases:FASE 1 (beoordeling, ideatie, conceptualisatie & opstarting)


AFGEROND


FASE 2 (heden):


SLEIPNIR

Naar het vliegende paard van de Germaanse oppergod vernoemd, SLEIPNIR is onze POC-sondeerraket; op dit moment in de eerste fase van ontwikkeling.


FASE 3 (nabije toekomst):


PROMETHEUS

Naar de Griekse halfgod genoemd die het geheim van het vuur stal uit de hemel en het aan de mensheid schonk; dit is onze 3-trapsraket, die in staat is om zowel zware vrachten (boven de 10 ton) en bemanningsmodules te dragen. Wordt ontwikkeld als een opgeschaalde versie van SLEIPNIR.


HERMES

Naar de Griekse boodschapper van de goden genoemd; dit is onze module voor dubbel gebruik, ontworpen om door de PROMETHEUS gedragen te worden en bedoeld om zware ladingen of astronauten te kunnen dragen (op basis van de vereisten van het missieprofiel) tot in een hoge baan om de Aarde. HERMES komt in twee basisvarianten: VRACHT en PASSAGIER.


FASE 4 (verre toekomst)


EMMA

Een acroniem voor "ElektroMagnetische Massa-Aandrijver"; dit is een experimenteel concept voor een volgende generatie-lanceersysteem dat níét op rakettechnologie is gebaseerd; en dat nu bij SCHRAMA in ontwikkeling is.


MÉNULIS

Naar de Litouwse Maangodin genoemd, MÉNULIS is ons experimeneel concept voor een omloop-tot-omploop-module die bedoeld is om een Europese astronaut op het oppervlak van de Maan te laten landen.


TYR

Naar de Oudgermaanse god van Mars genoemd, Tyr is ons concept voor een interplanetair omloop-tot-omloop-ruimteschip dat in staat is om Mars te bereiken en om een Europese astronaut op het oppervlak van de Rode Planeet te zetten.


| WAAR


Wij zijn trots op onze Europese afkomst. Uit gemengde Nederlands-Belgisch wortels, SCHRAMA RUIMTE streeft ernaar om de Europese aanvoerder te worden in commercieel ontwikkelde bemande ruimtevaart.

| HOE & WANNEER


Our agreed timeline

| SLUIT JE AAN


Wij zijn constant onze groeiende operatie aan het uitbreiden en zijn heden op zoek naar getalenteerde en  and enthousiaste medewerkers, inclusief talent in:

  • techniek & machinebouw
  • metaalbewerking
  • scheikunde
  • PR
  • fundraising / fondsenwerving
  • juridisch
  • en meer.


Geloof jij ook in een onafhankelijk Europees/Nederlands/Belgisch ruimtevaartprogramma en wil jij ook deel uitmaken van  de ontwikkeling van onze innovatieve en baanbrekende concepten?


Neem dan vandaag nog contact op met SCHRAMA RUIMTE. Specificieer a.u.b. jouw expertisegebied en hoe je bij wilt dragen.

| WORD EEN PARTNER


Europe has a leading position in the world when it comes to the launching of small satellites, such as cubesats, microsats, smallsats and constellations. However, when it comes to launching large payloads, or even crewed flight, Europe's space programs are still completely dependant on foreign (i.e.: non-European) launch systems.


Even today, when ESA astronauts are launched into orbit, they usually do so aboard Russia's Soyuz capsules, carried by Russian Energia roc

| CONTACT


Heb je nog vragen?

Wij horen je graag!


Hoofdkwartier Schrama Ruimte/Space

Scherpenheuvel-Zichem, België

info@eschrama.com

| STEUN ONSZelfs wanneer je het op een nonprofitbasis doet, dan kost het bouwen van een raket die in staat is om een man/vrouw in een baan om de Aarde te dragen nog altijd geld. SCHRAMA RUIMTE verwerpt het winstmodel echter, waarbij al onze hoop en onze dromen volledig in handen worden gegeven van big business, in plaats van dat wij concentreren op wat het beste is voor Europa in het bijzonder en de mensheid in het algemeen.

 


Als je net zo gepassioneerd ben over (Nederlandse/Belgische) ruimtevaart en -ontdekking als wij, steun ons dan alstublieft door een kleine donatie te doen. Aangezien wij onafhankelijk staan van de grote lucht- en ruimtevaartconglomeraten die de Europese ruitme-industrie beheersen, telt elke euro voor de toekomst.

| KINDERSPEL: RUIMTE @ THUIS


Passie voor ruimteonderzoek begint al vroeg.

Raak geïnspireerd dit leuke experiment met een flesraket, gedaan door onze Directeur met zijn kids. Makkelijk om te doen (alles wat je nodig hebt is een paar plastic flessen, wat witte azijn en veel bakpoeder, natuurlijk ook een kurk; en een hoop enthousiasme!) en een fantastische introductie tot de basis van de raketwetenschap.

Aangedreven door

ESCHRAMA.com