vrt_bdw_televisieNL | 15/02/2021 | door ERIK

DE VRT: BART DE WEVER-TELEVISIE


De Vlaamse Radio & Televisiemaatschappij (oftewel: De VRT) hoort objectief en onpartijdig te zijn in zijn berichtgeving. Deze regel is vastgelegd in de beheersovereenkomst waarin beschreven staat hoe de VRT dient te functioneren. De VRT is immers de openbare omroep van Vlaanderen en bekleed daarmee een publieke functie als onpartijdige informatieverstrekker.


Ondanks dat heeft de VRT zichzelf ondertussen in Bart-De-Wever-televisie veranderd: Na het “gênante incident” waarin Bart De Wever in zijn onderbroek op de buis te zien was, maar dat ontworpen lijkt te zijn geweest om hem als een “normale gast” in beeld te brengen, heeft de VRT nu besloten om een driedelige documentaire uit te zenden over “de mens achter de politicus”. 


Door dit te doen laat de VRT zich gewillig voor het karretje van De Wever spannen: Hij krijgt gratis reclame, terwijl de andere kopstukken van de Vlaamse en Belgische politiek dat níét krijgen. Is dit onafhankelijke en onpartijdige berichtgeving? Natuurlijk niet!


Door een politicus zo in de kijker te zetten onder het mom van “infotainment” en “human interest”, hebben de aandeelhouders & kijkers van de VRT (verenigd onder de noemer ACOD-VRT) een petitie opgestart om de VRT op hun maatschappelijke plicht en verantwoordelijkheid te wijzen, laat staan hun door de beheersovereenkomst opgedragen onpartijdigheid.  


Hoewel ik zelf op geen enkele manier verbonden ben met de initiatiefnemers van ACOD-VRT, ben ik het er mee eens dat het inderdaad onverantwoordelijk is van de VRT om een dergelijk platform te geven aan  één politicus. Ze hadden net zo goed een documentairereeks kunnen maken over álle kopstukken van de Vlaamse politiek. Ze hebben er echter voor gekozen om enkel de N-VA het spotlicht te geven. Is dat eerlijk? Nee, natuurlijk niet. Als een politiek geïnsteresseerde inwoner van dit land vind ik het belangrijk dat de openbare omroep zijn neutraliteit bewaakt en zendtijd voor partijen en politici in balans houdt, en zich schuldig maakt aan politieke propaganda.


Als je ook van mening bent dat de VRT te ver is gegaan dan kun de petitie van de ACOD-VRT je hier vinden: BDW op VRT: openbare omroep, neem uw verantwoordelijkheid! - Petities.com


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ESCHRAMA.com