ik-schaam-mij-voor-Nederland


Ik schaam mij voor Nederland.

In 2022 is het nog verdomd moeilijk om trots op Nederland te zijn.


Het valt moeilijk te ontkennen dat de Nederlandse democratie op sterven na dood is. Vele mensen zullen onmiddellijk op hoge poten staan na zo’n uitspraak: Maar ons land is heden feitelijk een dictatuur.


Hoeveel mensen houden nu al op met verder lezen omdat zij het hier automatisch niet mee eens zijn – en zich zelfs beledigd voelen? Maar ik kan deze stelling echter onderbouwen: Het is namelijk treurig om toe te moeten geven, maar Nederland anno 2022 vinkt vele vereisten af om te kwalificeren voor de louche titel van “niet geheel vrij en democratisch”. Als je een land hebt waar de grote baas recht in de camera kan kijken en zonder blikken of blozen zegt dat mensen “maar hun bek moeten houden” en moeten doen wat ze gezegd wordt, dan kun je dat immers geen volwaardige, functionerende en menswaardige democratie meer noemen.


Ik schaam mij ondertussen voor Nederland. Dit is namelijk een land waar de regering de andere kant op kijkt wanneer Shell & ExxonMobile uit pure hebberigheid kunstmatige aardbevingen creëren en de in de modder wegzakkende inwoners van Groningen vervolgens in de kou laten staan.


Dit is een land dat 20 jaar lang zijn eigen industrie en economie in de neoliberale uitverkoop heeft gegooid, dat zowel openbare nutsbedrijven (zoals de NAM … maar ook de elektriciteits bedrijven, het openbaar vervoer, de KLM, zelfs de haven van Rotterdam!) als onze schamele natuurlijke hulpbronnen aan de hoogste bieder heeft verkocht en de opbrengsten vervolgens aan Joint Strike Fighters, Predator drones en ander speelgoed heeft uitgegeven, omdat de Amerikaanse oorlogsindustrie nu eenmaal klanten nodig heeft.


Dit is een land dat ondertussen de ergste georganiseerde misdaadkartels van Europa heeft voortgebracht. Een in eigen huis gegroeide Nedermaffia compleet met publieke liquidaties, martelcontainers in Wouwse Plantage en bommencampagnes in het centrum van Antwerpen. Wel, dat is het resultaat van 20 jaar neoliberaal snijden in politie & justitie door ministers van Politie & Justitie die vrolijk en zonder enige consequenties hun eigen regeltjes overtreden (#Grapperhaus).


Dit is een land waar de minister-president en het gehele kabinet algemeen veracht lijken te worden, maar die op onverklaarbare manier toch gewoon door blijven regeren, jaar in jaar uit, omdat ze toch altijd en zonder moeite herkozen schijnen te worden, terwijl in achtergebleven ontwikkelingslanden in het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika corrupte “eeuwige leiders” voor minder al de laan zijn uitgestuurd …


Dit is het land van een (ondertussen ex-) minister van financiën (nu BuZa) en toegewijde belastingfraudejager die als Eerste Kamerlid zelf jarenlang de belastingen ontdook (#Hoekstra).


Dit is een land waar de overheid decennia lang openlijk racistisch beleid heeft gevoerd waarbij tienduizenden ouders door een cynische belastingdienst van hun geld zijn beroofd! Zonder enige serieuze consequenties voor de regeringsleiders die hiervoor verantwoordelijk zijn geweest! (#toeslagenaffaire) Omdat“regeren fouten maken is”, volgens onze Il Duce van de kouwe klei. Wat een laf smoesje is van een bureaucraat die zelf dondersgoed beseft dat hij gefaald heeft, maar die geen enige ministeriële verantwoordelijkheid wil nemen voor de chaos, de stress en de wanhoop die eronder zijn toeziend oog zijn aangericht.


Dit is ook een land waarvan de koning zijn privépaleisje in Wassenaar voor 63 miljoen euro heeft laten verbouwen, op kosten van de Staat, terwijl er even verderop in Den Haag al 10 jaar lang chronische woningnood heerst (#VillaEikenhorst).


Dit is een land waarvan de koning en zijn gezinnetje ook lekker op vakantie naar hun Griekse privé-eiland vertrokken terwijl de hele burgerbevolking was bevolen om thuis te blijven, omdat we allemaal van hogerhand “solidair” moesten blijven tijdens de pandemie. En die na thuiskomst door de premier persoonlijk uitgelegd moest krijgen waarom dit “niet oké” was. Foei, stoute koning!


Dit is ook een land waar een prinses met de nek wordt aangekeken omdat ze haar 18everjaardag met haar vriendjes heeft gevierd, in de tuin, met 5 meter afstand van elkaar (och dat arme kind toch, da’s dan je 18everjaardag! Hoe sneu voor zo’n meisje …) en die vervolgens uit Amsterdam moest vluchten omdat steeds meer mensen het inhalig gegraai van haar ouders meer dan zat zijn. Haar ouders, een stelletje schijnheilige, wereldvreemde steuntrekkers, die haar deprimerende verhaal vervolgens breed in de media uitspinnen om weer aan sympathie en medelijden te winnen. Het zullen je ouders maar zijn! Maar toch, je kunt een overtuigd republikein zijn en tegelijkertijd geen gevoelloze hork. Het is mogelijk!


Over gebrek aan menselijkheid gesproken, dit is een ookland waar asielzoekerscentra in de kleinst mogelijke dorpjes worden weggestopt (dus waar logisch gezien ook de minste capaciteit voor asielzoekers bestaat) en waar asielzoekers vervolgens als kistkalveren worden behandeld (#bajesboot, #terapel #tubbergen).


Dit is een land waar de Nederlandse nationaliteit een handelswaar is dat te koop staat voor iedereen die bereid is om met de pegels ervoor over de brug te komen, maakt niet uit als je zelfs de taal niet echt machtig bent.


Dit is ook een land waarvan de regering niet meer in Europese samenwerking, eenheid of zelf rechten lijkt te geloven, maar die zich volledig onderdanig aan de imperialistische, egoïstische wil van de VS heeft gemaakt, als een “oplossing” voor onze eigen jarenlange doodsangst om de Russen tegen de haren in te strijken, want stel dat ferme taal - laat staan gerichte actie – ooit onze “handelsbelangen zouden kunnen schaden”. Omdat dit een land is waar geld uiteindelijk belangrijker dan mensenlevens blijkt te zijn.


Dit is ook een land dat al decennia lang geen enkele ethische moeite heeft met de realiteit van een Europese Unie die fundamenteel ondemocratisch is (wat slechts één van de vele redenen is waarom steeds meer Europese burgers er gewoon niet meer in geloven) en in al die tijd ook geen enkele poging heeft ondernomen om de Unie eens écht democratisch en grassroots te maken.


Dit is een land waar de uitgaande regering 1 heel jaar lang een klucht van een kabinetsformatie heeft uitgesponnen, om uiteindelijk met exact hetzelfde kabinet op de proppen te komen!


Dit is het land dat bleef zitten en toekeek toen een vliegtuig vol met Nederlandse moeders, vaders en kinderen door terroristen uit de lucht werd geschoten! En vervolgens langs de kant van de weg stond om de rouwwagens met daarin de overblijfselen van de slachtoffers te applaudisseren (#MH17). Ik vond het misselijkmakend. Ik heb mij nog nooit zó erg geschaamd voor mijn land. En de consequenties? Een ellenlang proces dat hoogstens zal leiden tot een puur symbolische veroordeling.Maar nooit recht. Nooit in Nederland.


Dit is een land dat ondertussen zijn tanks moet leasen van Duitsland, omdat wij eerder onze tanks aan het buitenland van de hand hebben gedaan, maar wij ze ondertussen tóch weer nodig blijken te hebben. Dit omdat onze regering - die grossiert in kortzichtigheid - lijkt te geloven dat onze defensie eigenlijk geheel afhankelijk van Amerikaanse import moet zijn.


Dit is ook een land dat 20 jaar lang stelselmatig heeft geweigerd om ook maar een cent in de eigen taal en cultuur te investeren (#Nederlandsfilmfonds #nationaalhistorischmuseum) omdat de nieuwste en totaal voorspelbare Marvel-film het toppunt van cultuur in Nederland schijnt te zijn.


Dit is een land dat zó erg in de ideologie van totale vrijhandel gelooft dat wij er geen enkel probleem mee lijken te hebben dat grofweg 99% van onze dagbladen en kranten het bezit zijn van slechts 2 bedrijven uit België.


Dit is ook een land waar er geen énkele onafhankelijke volksvertegenwoordiger meer lijkt te bestaan die daadwerkelijk voor de belangen van Nederland en de Nederlanders probeert op te komen: Het kabinet en het gros van de Kamer werken immers ijverig om de belangen van de VS te behartigen, D66 en Volt worden vrolijk gefinancierd door Amerikaanse “filantropen” als George “the man who broke the Bank of England” Soros, terwijl het FvD “fan van Poetin” is… Waar is het belang van Nederland nog in deze?


Dit is een land dat ronddobbert in een zee van geïnstitutionaliseerde corruptie: Een land waar politici en zakenlieden onderling dealtjes met elkaar doen die niets met gezondheid, welzijn, natuur & milieu ofzelfs het nationaal belang te maken hebben, maar alles met geld en macht.


Dit is een land waarvan de regering vrolijk met elke nieuwe progressieve hype meemarcheert, ook al betekent dit dat er geen voedsel op de borden ligt, er geen verwarming meer in huis is en dat je een elektrische auto (of fiets) bezit die niet opgeladen kan worden vanwege het energietekort – dat enkel veroorzaakt is door schijnheilige energiebedrijven die gretig profiteren van een ondoordacht neoliberaal prijsmechanisme dat enkel en alleen ontworpen is om de energieprijzen zo efficiënt mogelijk de hemel in te jagen …


Dit is een land waar de regenboogvlaggen aan de gevel van het stadhuis wapperen, omdat “iedereen toch gelijk is” (behalve mensen met een afwijkende mening) terwijl ons laatste kabinet gevallen is alsgevolg van de Toeslagenaffaire, waarin de overheid burgers beroofde op basis van hun huidskleur en afkomst! Zonder dat iemand daarvoor ooit gestraft is. Dus (ondanks alles dat Artikel 1 hierover te zeggen heeft) zo gelijk zijn we nou ook weer niet …


Dit is ook een land dat geen enkel probleem heeft met de exploitatie van kinderen in de 3eWereld, als dat betekent dat wij lekker goedkoop de zeldzame metalen kunnen inslaan die we nodig hebben voor de batterij van je nieuwe smartphone, Tesla of elektrische bakfiets – en dan heb ik het nog niet eens over de oorsprong van de kleding diewij allen dragen… Als het label in je nek “Made in China / Pakistan / India / Bangladesh / Indonesia” zegt, dan weet je eigenlijk best wel wiens handen het gemaakt hebben.


Dit is een land waar het verzamelde ziekenhuispersoneel van Nederland massaal en strak gechoreografeerd de Jeruzalema Challenge danste terwijl op datzelfde moment patiënten in diezelfde ziekenhuizen voor hun levens schenen te vechten, omdat de wereld in de greep van een woekerende, dodelijke pandemie scheen te zijn …


Ditis een land waar iedereen voorde boeren is, maar waar niemand ooit het onmenselijkdramavan een kistkalf of een kuikenversnipperaar heeft aanschouwd.


Dit is ook een land waar de politie geheime eenheden bezit om protesten te infiltreren, een land waar je als demonstrant het risico loopt om door een bende gemaskerde politieagenten met plastic snelbinders om je polsen een geblindeerd busje in te worden gesleurd (#AE).


Dit is een land waar echt niemand meer in de principes van de democratische rechtsstaat lijkt te geloven. Niet de politici, niet de inwoners, niet de complotdenkers, noch de brave burgers, niet de boeren, noch de asielzoekers, niet de extreemrechtse Wappies, noch de radicaallinkse woke-brigade. En ook niet de grijze middenmoot. Maar wat ishet alternatief?


Dit is dan ook een land waarbij brave burgers langs de zijlijn staan te juichen hoe de politie een plein “schoonveegt” van mensen die het toevallig en luidkeels níét met het beleid van de overheid eens zijn. Dit is een land waar het recht om in vrijheid je ongenoegen kenbaar te maken te vaak in de kiem wordt gesmoord, omdat enkel bepaalde meningen worden gedoogd. Een land waar men vergeten is dat vrijheid ook de vrijheid om irritant, tegendraads en eigenwijs te zijn betekent. Allemaal dingen waar Nederlanders normaal gesproken zo goed in zijn.


Maar wanneer er kinderen zijn die zonder boterhammetje naar school komen omdat hun ouders zelfs geen geld voor brood en kaas meer hebben, omdat ze een keuze moeten maken tussen óf de stroomrekening óf boterhammetjes, dan heeft ons land gefaald. Zo simpel is het.


In 2022 is het nog verdomde moeilijk om trots op Nederland te zijn. In plaats daarvan bloedt mijn hart voor mijn land, vooral als ik het nieuws lees en denk: “Maar dat kán toch niet?! Dit moet toch beter kunnen?!”


Maar dat doet het vervolgens niet.


Erik Schrama

23 oktober 2022

www.eschrama.comOp de hoogte blijven?

 
 
Ik wil op de hoogte blijven en zo nu en dan nieuws ontvangen